Krwiożercze sikorki

10 września 2009, 09:11

Wygląda jak scena z horroru Hitchcocka, ale to najszczersza prawda. Sikora bogatka zabijająca i zjadająca nietoperze. Wcześniej mówiło się raczej o nietoperzach łapiących ptaki, a nie o sytuacji odwrotnej, lecz dr Péter Estók z Instytutu Ornitologii Maxa Plancka już od jakiegoś czasu dokumentuje te niezwykłe zachowania.



Oleisty sposób na tłuszcz brzuszny

24 marca 2011, 12:49

Otyłość brzuszna stanowi czynnik ryzyka różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy z University of Missouri uważają, że znaleźli jednak sposób na tłuszcz trzewny, a właściwie jego nadmiar – kwas sterkuliowy, składnik oleju otrzymywanego z nasion tropikalnego drzewa Sterculia foelida.


Odtwarzanie uszu i nosów z komórek macierzystych z tłuszczu

3 marca 2014, 09:42

Lekarze z Great Ormond Street Hospital w Londynie chcą rekonstruować nosy i uszy z komórek macierzystych wyekstrahowanych z tłuszczu.


Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczową dietę

17 października 2014, 14:05

Męskie i żeńskie mózgi inaczej reagują na wysokotłuszczowe posiłki. Podczas badań na myszach zaobserwowano, że u samców prowadzą one do silniejszego stanu zapalnego i większego zagrożenia dla zdrowia. Dr Deborah Clegg z Cedar-Sinai Diabetes And Obesity Research Institute uważa, że to pozwala wyjaśnić, czemu w wieku przedmenopauzalnym kobiety z nadwagą radzą sobie lepiej niż mężczyźni.


Cynamon ogranicza skutki wysokotłuszczowej diety

10 maja 2017, 06:12

Dobrze znana wszystkim przyprawa - cynamon - zmniejsza ryzyko, że wysokotłuszczowa dieta uszkodzi układ sercowo-naczyniowy. Jej ochronne działanie polega na aktywowaniu układów przeciwzapalnych i spowolnieniu procesu magazynowania tłuszczu.


Jedno awokado dziennie pomaga zapobiegać miażdżycy

29 października 2019, 05:10

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazali, że u dorosłych z nadwagą bądź otyłością spożywanie 1 awokado dziennie wiąże się z niższym poziomem frakcji małych gęstych LDL oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości. To zaś oznacza obniżone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.


Rodzice jedzą więcej tłuszczu

31 grudnia 2006, 12:39

Dorośli mieszkający z dziećmi jedzą więcej tłuszczów nasyconych niż ich bezdzietni rówieśnicy. Amerykańscy naukowcy wyliczyli, że estradawki tłuszczu sumują się tygodniowo w odpowiednik mrożonej pizzy pepperoni.


SRT1720 - nadzieja obżartuchów

5 listopada 2008, 12:58

Badania szwajcarskich naukowców przybliżają nas do momentu wyprodukowania pigułki zwalczającej otyłość. Okazało się bowiem, że jeden z nowych leków przeciwcukrzycowych chroni myszy przed otyłością i problemami z metabolizmem.


Dziś mikrofalówki, jutro IR-ówki?

17 lutego 2010, 05:50

O ile pojawienie się na rynku patelni okrytych Teflonem umożliwiło smażenie niektórych potraw bez dodawania tłuszczu, o tyle przygotowanie wielu innych, takich jak choćby frytki, zdaniem wielu jest możliwe tylko w głębokim oleju. Wielbiciele tego typu dań mogą jednak zmienić zdanie dzięki technologii smażenia w podczerwieni rozwijanej na Purdue University.


Same ćwiczenia wystarczą, by stawy mniej bolały

27 września 2011, 15:31

Ćwiczenia łagodzą objawy zapalenia stawów u otyłych myszy, nawet jeśli ich waga się nie zmienia, a zwierzęta nadal pozostają na wysokotłuszczowej diecie. Wygląda więc na to, że wbrew długo podtrzymywanej opinii, to nie same zbędne kilogramy nadmiernie obciążają stawy, prowadząc do zmian zapalnych. W niedalekiej przyszłości rozpoczną się badania na ludziach (Arthritis & Rheumatism).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy